GeNcLiĞin MeKaNı Genç Mekan GeNcLiĞin MeKaNı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GeNcLiĞin MeKaNı Genç Mekan GeNcLiĞin MeKaNı

Hoşgeldiniz, Misafir.
Son Ziyaretiniz:
Toplam Mesajınız: 0


 

AnasayfaKapı**GaleriAramaLatest imagesOyunFilmlerMSNCanlı TvKayıt OlGiriş yap

 

 ege bölgesi bilgileri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
by_graywolf
Admin
Admin
by_graywolf


Erkek
Mesaj Sayısı : 408
Yaş : 29
Nerden : elazığ
İş/Hobiler : futbol,dövüş bilmem ne bilmem ne
Lakap : gaggoş
Ruh Halim : ege bölgesi bilgileri Kizgin10
Takımım : ege bölgesi bilgileri 5ae02d2e4544801f0825b8425cf11013
Teşekkür Et : <div class="js-kit-rating" view="score" path="" title="" permalink=""></div><script src="http://js-kit.com/ratings.js"></script>
Uyarı! : <marquee>Dikkat! GeNçLiĞiN MeKaNı Bağımlılık Yapar!!</marquee>
Kayıt tarihi : 04/04/08

Karakter Kağıdı
Başarı:
ege bölgesi bilgileri Left_bar_bleue80/100ege bölgesi bilgileri Empty_bar_bleue  (80/100)
Altın Altın: 100.000.000
Eksikleri:
ege bölgesi bilgileri Left_bar_bleue3/100ege bölgesi bilgileri Empty_bar_bleue  (3/100)

ege bölgesi bilgileri Empty
MesajKonu: ege bölgesi bilgileri   ege bölgesi bilgileri Icon_minitimeSalı Mayıs 20, 2008 8:02 pm

Ege Bölgesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Ege Bölgesi, Türkiye

Bilgiler
İl Sayısı 8
İller İzmir

Manisa
Aydın
Denizli
Kütahya
Afyonkarahisar
Uşak
Muğla

Koordinatlar
Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.

İlkçağ'dan beri bölgede yerleşim bölgeleri mevcuttur. Günümüze kadar ayakta kalan Efes gibi antik kentler mevcuttur. Bölge, Kurtuluş Savaşı'nın en önemli savaşlarına sahne olmuştur. Kütahya ve Afyon bu savaşların geçtiği illerden bazılarıdır.

Konu başlıkları [gizle]
1 İlleri
1.1 Ovaları
1.2 Akarsuları
1.3 Göller
2 Sanayi
3 Ekonomi
4 Nüfus
5 Turizm



İlleri [değiştir]
Ege Bölgesiİl merkezleri baz alındığında Ege Bölgesi sınırları içinde yer alan iller şunlardır:

İzmir
Manisa
Aydın
Denizli
Kütahya
Afyonkarahisar
Uşak
Muğla
Ege Denizi'nin yerinde eskiden Egeid karası bulunmaktaydı. Bu kara parçasının çökmesi sonucunda bugünkü adalar ve yarımadalar meydana geldi. Bölge dağları kıyıya dik uzandığı için kıyı girintili-çıkıntılı olan Enine Kıyı Tipidir. Kıyıda birçok körfez, koy, yarımada ve buruna rastlanır. Edremit, Çandarlı, İzmir, Kuşadası, Güllük, Gökova başlıca körfezleridir. Reşadiye, Bozburun, Dilek ve İzmir - Karaburun başlıca yarımadalarıdır. Ege kıyıları girintili-çıkıntılı olduğu için en uzun kıyımızdır. Muğla, 1.100 km. kıyı şeridi ile en uzun kıyıya sahip ildir.





Ovaları [değiştir]İç Batı Anadolu Bölümünden yazilkova Platosu, Tavas- Çivril Banaz-Örencik ovaları vardır. Asıl Ege Bölümünde horstlar arasında kalan grabenler birer alüvyon ovasıdır. Bunlar Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes ovalarıdır. Bunlar aynı adı taşıyan ve bol alüvyon taşıyan, akarsuları tarafından oluşturulmuştur. Akarsuların döküldükleri yerlerde de delta ovaları da oluşmuştur.


Akarsuları [değiştir]Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderesin nehirleri başlıca akarsularıdır. İç kısımlarda Susurluk ve Sakarya nehirlerine ait kollar da bulunmaktadır.


Göller [değiştir]Marmara, Bafa, Serçin ve Azap gölleri bulunmaktadır.


Sanayi [değiştir]Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada gelir. Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık vardır. Asıl Ege Bölümü sanayi bakımından daha gelişmiştir. Zaten bölgenin en büyük ve gelişmiş kenti İzmir de bu bölümde yer alır. İzmir sanayisi, fuarı, ve ihracat limanı ile önemli bir kentimizdir. İzmir’de Aliağa Petrol Rafinerisi de bulunmaktadır.İzmir'de otomotiv,madeni eşya,kimya,seramik,dokuma,çimento,sigara ve zeytinyağı,Edremit ve Ayvalık'ta zeytinyağı,Aydın,Denizli ve Manisa'da dokuma,Uşak'ta şeker,dokuma ve deri,Afyonkarahisar'da şeker,çimento,kağıt ve mermer,Uşak,Gördes,Kula,Demirci ve Simav'da halıcılık sektörleri vardır.

Bölge ekonomisine ayrıca hidroelektrik,termik santraller ve jeotermal enerji santralleri de katkı sağlar.

Yatağan-Muğla, Tunçbilek-Kütahya, Soma-Manisa'da termik santraller vardır. Türkiye'nin tek jeotermal santrali Sarayköy, Denizli'de bulunmaktadır. Bölgedeki hidroelektrik santralleri arasında Demirköprü (Demirci, Körübaşı, Salihli-Manisa), Adıgüzel (Güney-Denizli) ve Kemer (Bozdoğan-Aydın) sayılabilir. İzmir,Aydın, Türkiye'nin en büyük ihracat limanıdır.

==Nüfus ve yerleşme==Türkiye ortalamasına biraz üstündedir. En yoğun nüfuslu ikinci bölgedir. Kentsel nüfus daha fazladır (% 61). %65 olan Türkiye ortalamasına yakındır. Nüfus kıyılarda, alüvyal ovalarda yoğunlaşmıştır. İç kesimlere gidildikçe yükseltinin artması ve iklimin sertleşmesi nedeniyle nüfus yoğunluğu azalır. Buralarda da nüfus maden işletmelerinin çevresine ve ovalara toplanmıştır. Kıyıda Menteşe Yöresi de dağlık alan olması nedeniyle az nüfuslanmıştır. Nüfus artış hızı binde 16’dır. (Türkiye binde 18,3).


Ekonomi [değiştir]===Hayvancılık===

Büyük kentlerin çevresinde (İzmir-Manisa-Denizli) kümes hayvancılığı, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa çevresinde arıcılık, kıyılarda balıkçılık (Bodrum-Marmaris kıyıları), Menteşe yöresinde kıl keçisi yetiştiriciliği gelişmiştir. Ayrıca şeker fabrikaları ile büyük kentler çevresinde büyük baş hayvancılık, iç kesimlerde de koyun yetiştiriciligi gelişmiştir.

Nüfus [değiştir]Nüfus bakımından illerin sırası şöyledir *:

İzmir = 3,739,353
Manisa = 1,319,920
Aydın = 946.971
Denizli = 907,325
Muğla = 766.156
Afyonkarahisar = 701,572
Kütahya = 583,910
Uşak = 334,115
* Veriler 2008 yılı nüfus sayımı sonuçlarıdır.

Turizm [değiştir]Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi'nden sonra turizm geliri en fazla ikinci bölgedir. Akdeniz ikliminin görüldüğü kıyılar deniz turizmi açısından zengindir. Bunlardan Çeşme, Kuşadası, Didim, Bodrum en ünlüleridir. Bölgede İlkçağ uygarlıklarından ve Türk Devletleri'nden kalan tarihi eserlerde turistlerin ilgisini çeken yerlerdir. Bu tarihi yerler İzmir'deki Efes ve Bergama, Milet, Muğla'da Bodrum Kalesi ve Halikarnas Müzesi, Kütahya'da ki Frig Vadisidir.Seferihisar’daki Teos Antik Kenti, Karagöl ve Sığacık Kalesi'dir. Ulubey-Eşme (Uşak) civarlarında derin vadilerle çevrili dünyanın 2. büyük kanyonları bulunmaktadır.Aydın-Kuşadası her yıl turist vardır.Ve en çok sevilen Aydın Kuşadasındadır

Bölge turizminde Denizli'deki dünyaca ünlü Pamukkale' de önemli yer tutar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.gencliginmekani.yetkinforum.com
 
ege bölgesi bilgileri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» bilgileri
» karadeniz bilgileri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GeNcLiĞin MeKaNı Genç Mekan GeNcLiĞin MeKaNı :: Bölgeler :: Ege Bölgesi-
Buraya geçin: