GeNcLiĞin MeKaNı Genç Mekan GeNcLiĞin MeKaNı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GeNcLiĞin MeKaNı Genç Mekan GeNcLiĞin MeKaNı

Hoşgeldiniz, Misafir.
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Toplam Mesajınız: 0


 

AnasayfaKapı**GaleriAramaLatest imagesOyunFilmlerMSNCanlı TvKayıt OlGiriş yap

 

 karadeniz bilgileri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
by_graywolf
Admin
Admin
by_graywolf


Erkek
Mesaj Sayısı : 408
Yaş : 29
Nerden : elazığ
İş/Hobiler : futbol,dövüş bilmem ne bilmem ne
Lakap : gaggoş
Ruh Halim : karadeniz bilgileri Kizgin10
Takımım : karadeniz bilgileri 5ae02d2e4544801f0825b8425cf11013
Teşekkür Et : <div class="js-kit-rating" view="score" path="" title="" permalink=""></div><script src="http://js-kit.com/ratings.js"></script>
Uyarı! : <marquee>Dikkat! GeNçLiĞiN MeKaNı Bağımlılık Yapar!!</marquee>
Kayıt tarihi : 04/04/08

Karakter Kağıdı
Başarı:
karadeniz bilgileri Left_bar_bleue80/100karadeniz bilgileri Empty_bar_bleue  (80/100)
Altın Altın: 100.000.000
Eksikleri:
karadeniz bilgileri Left_bar_bleue3/100karadeniz bilgileri Empty_bar_bleue  (3/100)

karadeniz bilgileri Empty
MesajKonu: karadeniz bilgileri   karadeniz bilgileri Icon_minitimeSalı Mayıs 20, 2008 8:01 pm

Karadeniz Bölgesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara

Karadeniz Bölgesi'nin Türkiye'deki KonumuKaradeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu-batı genişliği ve bu nedenle yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. En büyük ve gelişmiş şehri 1.324.137 toplam nüfusuyla Samsun ilidir.

Konu başlıkları [gizle]
1 Akarsu ve gölleri
2 Konumu,Sınırları Ve Komşuları
3 Alanı Ve Nüfusu
3.1 Kuzey bölümü
4 Bölgedeki millî parklar
5 Ulaşım
6 Notlar



Akarsu ve gölleri [değiştir]Akarsu açısından en zengin bölgelerimizden birisi olup, Karadeniz Bölgesi'nden çıkan sular Karadeniz'e dökülmektedir. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak, bölgenin Orta Karadeniz bölümü kıyısında denize dökülmektedir. Sakarya Nehri de Marmara Bölgesi sınırları içinde denize dökülmektedir.

Karadeniz Bölgesi sınırları içinde birçok dogal ve yapay göl vardır. Başlıca doğal göller Çağa, Melen (Efteni) ve Abant gölleridir.

Başlıca yapay göller hasanpolatkan, çamlıdere ve Gökçekaya baraj gölleri ve Tortum, Sera, Abant, Yedigöller ve Akgöl-Ayancık gölleridir, bunun dışında Karadeniz bölgesinde fındık, çay, kivi gibi besinler çok üretilir.bu da ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.fındıklar yol boyunca uzanır.


Konumu,Sınırları Ve Komşuları [değiştir]Yurdumuzun kuzeyinde, Sakarya’nın doğusundan Gürcistan’a kadar Karadeniz’e paralel olarak bir şerit gibi uzanır. Gürcistan, D. Anadolu, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleriyle ve adını aldığı deniz ile komşudur.


Alanı Ve Nüfusu [değiştir]Gerçek alanı olan 1651Km2 ile Türkiye topraklarının %18’ini kaplar. Alan bakımından 3. Büyüklükteki bölgemizdir. Bölge Doğu-Batı doğrultusunda 1400 Km, Kuzey-Güney doğrultusunda 100-200 Km ile bir şeride benzer. Nüfusu 2000 sayımına göre 8.4 milyondur. Nüfus yoğunluğu Km2’ye 59 kişidir. Bu Türkiye ortalamasının altındadır. Nufusu en yüksek olan il 1.324.137 toplam nufusuyla(2007 sayımı) Samsun ilidir.


Kuzey bölümü [değiştir]Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanır. Bölüm genel olarak dağlıktır. En gelişmiş şehri Kastamonu'dur. Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır. Bolu ve Düzce çevresinde çok sayıda kereste fabrikası bulunmaktadır. Zonguldak çevresi maden çıkarımı, Ereğli-Karabük çevresi maden işletmeleri ile Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunur. Batı Karadeniz'in en önemli katkısı ise maden çıkarma ve işleme alanındadır. Bölgenin önemli şehirlerinden birisi olan Zonguldak'da giderek gelişimini sürdürmektedir. Bu bölümde yağışlar doğu bölümüne göre daha azdır. Çünkü burada ki dağlar,doğudakiler kadar yüksek değildir. Denize etkisi iç kesimlere kadar sokulabilmektedir.Bu durum,kıyı ile iç kesimler arasındaki iklim farklılıklarının belirgin olmamasına neden olmuştur.

Doğu Karadeniz ise Karadeniz'in en engebeli bölümüdür. En büyük şehri Trabzon'dur. En bü- yük 2. şehri Ordu, ondan sonra Giresun'dur. En küçük şehirleri Ardahan ve Bayburt'tur. Ayrıca Doğu Karadeniz'de ova ve plato yoktur, ama dağların eteklerinde verimli tarım alanları bulunur. Kıyı kesimlerde Giresun ve Rize dağları uzanır. Dünyada da meşhur bir bölümdür. Vakfıkebir'de ekmek, Trabzon'da hamsi, Akçaabat'ta köfte, Ordu ve Giresun'da fındık, Rize'de çay, Artvin'de bakır, Ardahan'da ****** silueti çok meşhurdur. Hatta Maçka'da Sümela Manastırı da meşhurdur. Bu manastırı binlerce turist ziyaret etmektedir.Karadeniz ayrıca çok güzel bir bölgedir...


Bölgedeki millî parklar [değiştir]Bölge sınırları içinde üç ulusal park alanı yer almaktadır. Bunlar Trabzon ilindeki Maçka Altındere Milli Parkı ile Çankırı ilinin oldugu yörede bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Bolu ilinin Zonguldak iline komşu olduğu kesimde kurulan Yedigöller Milli Parkı'dir.


Ulaşım [değiştir]Bölgede kıyıya paralel Karadeniz Sahil yolu Sinop ile Gürcistan sınırında yer alan Sarp sınır kapısı'na dek yeralan kentleri birbirine bağlamaktadır. Samsun, Trabzon ve Tokat'ta havaalanları bulunmaktadır. Zonguldak ve Samsun limanları birer demiryolu hattıyla Anadolu'nun iç kesimlerine bağlanmaktadır [1] Karayoluna ve doğal gaz hattına ek olarak Türkiye'nin Kafkasya ile olan ekonomik ve stratejik ilişkilerini güçlendirmek için Tirebolu Tiflis arasına [2] bir demiryolu hattı yapılması projesi gündemdedir. Zigana ve Kop geçitlerini aşarak Trabzon limanını, Erzurum ve Ağrı'dan geçerek İran'a bağlayan karayolu eski önemini yitirmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.gencliginmekani.yetkinforum.com
 
karadeniz bilgileri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» bilgileri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GeNcLiĞin MeKaNı Genç Mekan GeNcLiĞin MeKaNı :: Bölgeler :: Karadeniz Bölgesi-
Buraya geçin: